donderdag 29 maart 2012

Faire

Een andere taal leren is eigenlijk heel leuk. Je leert dingen zeggen die je in je eigen taal nooit zou zeggen, en beseft hoe moeilijk/raar je eigen taal eigenlijk in elkaar zit. Over het algemeen vind ik in het Frans de uitdrukkingen leuk, en de werkwoorden (vervoegen) stom. Gelukkig bestaan er combinaties van de twee; werkwoorden die veel gebruikt worden in uitdrukkingen.

Het gaat mij nu even om het werkwoord faire. Dat is op zich voor Nederlanders al een maf werkwoord (voor Engelsen trouwens ook), omdat het voor ons naar twee werkwoorden wordt vertaald: maken en doen. Je maakt een taart en je doet ergens aan mee. Goed, in het Frans heb je dan dus met hetzelfde werkwoord te maken. Faire un gatau* of faire part de quelque chose* zijn dan misschien niet de boeiendste voorbeelden, maar wat dacht je de volgende?

Bij de kids gebruik ik bijvoorbeeld veel de ontkennende vorm: ‘doe niet’ in plaats van ‘doe’. Arret de faire dit, arret de faire dat*. Wat faire’en deze kinderen dan? Faire ton chef*, faire ton intéressant*, faire ton star*, om maar wat te noemen. De baas spelen, interessant doen, de diva uithangen.

Waar vooral Robin goed in is, is faire le zouaf*.  Een Zouaf was een soldaat van Napoleon, die nogal uitbundig (lees: raar) gekleed waren. Aangezien zelfs de Fransen zelf dat nu snappen, is er de prachtige uitdrukking ontstaan: faire le zouaf. Gek doen (maar werkt ook voor: ontdeugend zijn, voor clown spelen, etc.).

Als laatste faire-voorbeeldje: faire coucou*. Coucou is het woord dat hier 24/7 wordt gebruikt naar kinderen en tussen au pairs, als begroeting. Faire coucou hoorde (of eigenlijk las, het stond in de Franse ondertiteling) ik in de trailer van de film The Descendants. George Clooney wilde even ‘howdy’ komen zeggen bij iemand. Faire coucou dus. 


Leer Frans met Eva
Faire un gateau – een taart bakken
Faire partie de quelque chose – ergens deel van uitmaken
Arret de faire quelque chose – stop iets te doen
Faire ton chef – de baas spelen
Faire ton intéressant – interessant doen
Faire ton star – de diva uithangen
Faire le zouaf – gek doen
Faire coucou – hoi zeggen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten