zondag 5 februari 2012

Make uppend in de metro

Ik stel me voor hoe de ochtend van een Parisienne eruit ziet. Een halfuur voor ze weg gaat opstaan, snel douchen, aankleden, nat haar in een knot binden, een kop koffie wegtikken en gáán! Bij de bakker op de hoek wordt een croissantje gehaald, dat al lopend naar de metro/bus/tram wordt opgegeten. Eenmaal in het vervoersmiddel naar keuze -vandaag de metro- kiest ze een zitplek. Dat is voor de komende rit, zonder dat ze het zelf weet, haar podium. Haar piste. De rest van de reizigers zijn het publiek, en het spektakel staat op het punt te beginnen.

Terwijl meisjes als ik met een mengeling van ongeloof, spot en respect toekijken, gaat de tas van de Parisienne open. Uit de tas komt eerst een tubetje foundation. Het is een goochel act. Doe je ogen dicht, tel tot drie en het meisje heeft plots een prachtig egale huid. Met een kwast en wat poeder wordt er kunstmatig schaduw op het gezicht gebracht. Om me heen worden er sympathieke blikken geworpen. Geen slechte act, op naar de volgende.

Nu komt het koordlopen, het precisiedeel. Terwijl de metro piept, schudt en schokt, brengt het meisje uiterst nauwkeurig eyeliner op. Bij iedere bocht die we onverwachts doorgaat hoor je het publiek reageren met ‘oooh’s en ‘aaah’s. Het leek even alsof het meisje zichzelf met haar eyeliner in het oog had gestoken, maar nee. Uiterst professioneel krijgt ze de lijntjes om haar ogen, zonder ook maar één keer uit te schieten. Na dit onderdeel is het publiek al meer onder de indruk. Je hoort ze tegen elkaar mompelen, verbaasd over de kunde van dit meisje.

Hierna volgt de mascara. Het messenwerpen. Met haar puntige borsteltje lijkt het iedere veeg weer alsof ze zichzelf een oog uit probeert te steken. De kleintjes in het publiek bedekken hun eigen ogen, dit is te spannend. Binnen een minuut heeft de Parisienne een tweede goochel act uitgevoerd: Zichtbaar langere wimpers (ongeklonterd, waterproof, dankzij haar a-klasse mascara merk) zonder uitgestoken ogen.

Als laatste act volgt de clownsact. Vuurrode lippenstift komt tevoorschijn. De metro knalt naar links en rechts terwijl het meisje haar lippen stift. Zal ze zichzelf een olijke rode streep over haar wang geven? Zal ze de rest van de dag uitgelachen worden? Spanning en hilariteit alom.
Na deze act is het spektakel afgelopen. Het meisje ruimt al haar spulletjes weer op, gooit haar haar los en stapt de metro uit. Het publiek applaudisseert.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten