vrijdag 3 augustus 2012

Laatste post - Eva's Parijs!

Het is zover: de afsluiting, mijn laatste post. Mijn jaar Parijs is voorbij. Voorbijgevlogen. Het is een geweldig jaar geweest. Ik heb een heleboel nieuwe mensen leren kennen, nieuwe plekken ontdekt en nieuwe dingen meegemaakt. Parijs is mijn thuis geworden, sneller dan ik had verwacht.
Voor er een eind komt aan deze blog: mijn nalatenschap. Een lijst van de plekken die ik heb gevonden in Parijs waardoor ik me thuis voelde, of die het bezoeken waard zijn tijdens een niet-toeristisch verblijf in Parijs.
Doe dus vanaf nu de Eva-toer als je in Parijs bent, en laat me weten hoe je het vond!

Eten
Pause detente
50 Rue de la Montagne Sainte Geneviève, 75005
Geopend ma-vr van 7.30-18.30 (maar de lekkerste dingen zijn rond 16.00 op)
Prijsklasse : 5-6 euro voor een losse sandwich, studentenformule voor 6,80 (broodje+drinken+toetje)
Deze sandwicherie wordt door een enkele man gerund ; Laurent. Laurent heeft zijn kookkunsten met de paplepel ingegoten gekregen, zijn moeder is chefkokkin. Alles wat hij verkoopt maakt hij zelf, en het smaakt allemaal heerlijk. De plat du jour is vaak een quiche, maar ook de standaard sandwiches (die hij ter plekke voor je klaarmaakt) doen het goed als lunch. De lekkerste vinaigrette/broodjessaus van Parijs.

Comme à la maison
9 rue Saint Paul, 75004
Geopend di-za van 12.00-18.00
Prijsklasse: 14 euro voor voorgerecht+toetje of hoofdgerecht+toetje
Comme à la maison is de vrouwelijke versie van Pause Detente. Gerund door een enkele vrouw (soms geholpen door haar dochter) ; Cathy. Ze is vijf dagen per week aan het bakken en koken, en haar maaltijden smaken ook echt comme à la maison. Heerlijke warme chocolademelk die in een kannetje geserveerd wordt, en applecrumble om je vingers bij op te eten.

Chartier
7 rue du Faubourg Montmartre, 75009
Geopend ma-zo van 11.20-22.00
Prijsklasse :GOEDKOOP, driegangenmenu vanaf 12 euro
Een adresje uit ’76, toen mijn moeder au pair was. Een echt Frans restaurant, waar de ober met tien (niet overdreven) borden door de eetzaal rennen en je bij willekeurige mensen aan tafel geplaatst kan worden als dat de bediening uitkomt. Het eten is er oke, de sfeer is er top. Alleen voor de ervaring al leuk om heen te gaan.  Kom op tijd, na 20.00 staat er een rij voor de deur.

Le comptoir general
80 quai de Jemmapes, 75010
Geopend vr 17.00-01.00, za 11.00-01.00, zo 11.00-22.00
Prijsklasse: maaltijden voor een tientje, drankjes voor 3-4 euro
Afrika in Parijs! Je kan hier niet alleen heerlijke sapjes drinken en simpele doch lekkere maaltijden eten, er is ook een kleine bibliotheek/afrikaans museumpje/winkeltje aanwezig. Zoek een plekje op een stoel of op de grond en chillen maar. Leuk om te zien en niet erg bekend onder toeristen.

Place Verte
7 rue du Faubourg Montmartre, 75009
Geopend ma-zo van 11.20-22.00
Prijsklasse :hoofdgerechten voor 12-14 euro, drankjes ’s avonds vanaf 4 euro
Restaurant met het vriendelijkste personeel, met stip op nummer één! Daarnaast ook nog eens heerlijke maltijden, zoals bagels met héél véél beleg of salades met gekarameliseerde kip. Kwijl. Als toetje is er goede cheesecake en overheerlijke mokkachino (mokkachino, neem de mokkachino!). ’s Avonds kan je er blijven zitten en wat drinken voor Parijs-vriendelijke prijzen.


Drinken
La Caféothèque
50-52 rue de l’Hôtel de Ville, 75004
Geopend ma-zo van 9.30 – 19.30
Prijsklasse : 3 euro voor de koffie van de dag, andere koffiesoorten voor 5 euro
Helaas niet toeristvrij, maar wel een chille plek om lekker koffie te drinken. Dankzij koffieverslaafde au pairs kom ik hier al sinds het begin van het jaar, en het is er erg gezellig. Het eten is er aan de dure kant, maar de koffie (meer dan 40 soorten uit meer dan 10 landen) is er Parijs-geprijsd. Iedere zoveel weken is er een nieuwe mini-expositie van kunstwerken, opgehangen aan de muur.

KBcafe
53 avenue Trudaine - 62 rue des martyrs (op de kruising) 75009
Geopend: ma-vr van 8.45 - 1900, za-zo van 9.00 - 1900
Prijsklasse: Heel oké prijzen voor Parijs. Warme drankjes, sapjes en smoothies voor 3-6 euro, broodjes voor 5-7 euro.
Een leuke koffietent op een zijstraat van de drukke boulevard de clichy, waar helaas wel een hoog hipstergehalte is. Neem je macbook of Iphone mee en ga lekker zitten terwijl je geniet van goeie cappuccino of heerlijke warme (pure) chocolademelk. Het personeel spreekt goed Engels en is geduldig. Zolang het niet regent is het terras open en kan je lekker in de zon zitten.

Aux trois escales
12 rue Quincampoix 75004
Geopend: zo-do van 17.00 - 00.00, vr-za van 17.00 - 2.00
Prijsklasse: Supercheap! cocktail met 'drank van de dag' voor 4 euro, pinten altijd 4 euro. Tapas zijn goed geprijsd.
Dit tentje zit vlakbij Centre Pompidou en is voor zover ik weet onbekend bij toeristen. Er hangt een soort Arabische-1001-nachten-sfeertje met veel fluweel en kleine lampjes. Geniet van rummaandag, wodkadinsdag, en zo verder. Iedere dag is er een andere drank 'in de aanbieding', waarvan de cocktails dan goedkoper zijn. De tapas zijn lekker en niet duur.

 
Stappen
Mixclub
24 Rue de l'Arrivée 75015
Geopend: do-za van 23.00 - 4.00 (geloof ik)
Prijsklasse: Oke. Vijf euro per drankje.
Deze club kan je zo voorbij lopen, het enige dat boven de grond uitsteekt is de ingang. Mixclub is een grote ondergrondse discotheek, onder het plein voor het station Montparnasse. Iedere donderdag zijn hier feesten voor Erasmus studenten (of willekeurige toeristen). Tot middernacht kom je gratis binnen, op voorwaarde dat je buitenlands bent. Eenmaal binnen is er een grote danszaal, een loungegedeelte, en heel veel enthousiast dansvolk van over de hele wereld.

Boeken
The Abbey bookshop
29 Rue Parcheminerie 75005
Geopend: ma-za van 11.00 - 19.00
Prijsklasse: Normale boekenwinkelprijzen.
Mogelijk mijn favoriete plek in Parijs, samen met de volgende. The Abbey Bookshop is een Engelse boekwinkel, gerund door de Canadese Brian. Brian staat altijd klaar om je te helpen of om een kop koffie voor je in te schenken. Als je op zoek bent naar een boek zal je zijn hulp nodig hebben, in zijn inimini boekenwinkeltje staan ongeveer 40.000 boeken geperst. De kelder staat indrukwekkend vol, maar ik bleef liever boven om met Brian te kletsen en me te verbazen over de hoeveelheid leesvoer.

Shakespeare and Company
37 Rue Bûcherie 75005
Geopend: ma-vr van 10.00 - 23.00, za-zo van 11.00 - 23.00
Prijsklasse: Normale boekenwinkelprijzen.
Een van de redenen waarom bovengenoemde Brian besloot een boekenwinkel te openen. De winkels zijn vlakbij elkaar, helaas is Shakespeare and Co een stuk toeristischer. Wie zich niet ergert aan hordes Aziaten met camera’s moet er zeker eens een kijkje nemen: beneden een licht chaotische boekenwinkel, boven een leesruimte, inclusief piano, schaakbord en typmachine.


Muziek
Le piano vache
8 Rue Laplace 75005 Paris
Geopend: ma-vr van 12.00 - 2.00, zaterdag van 18.00 - 2.00
Prijsklasse: Oke. 's middags vijf euro voor een lunch, 's avonds hetzelfde voor een glas wijn.
In dit donkere, verstopte cafe zijn iedere maandagavond muzikanten die live jazzmuziek maken. Let wel: Tijdens de muziek heb je in het achterste deel van dit cafe je mond dicht te houden. Het is er leuk ingericht met dikke lagen van over elkaar geplakte affiches en posters, pasfoto's en vreemd geld. Overdag kan je in le piano vache simpele maaltijden bestellen voor zachte prijzen (pasta, broodjes). Nadeeltje: de wijnglazen zijn erg klein.

Pop-in
105 Rue Amelot 75011
Geopend: elke dag van 18.30 - 1.30
Prijsklasse: Prima. Tijdens happy hour spotgoedkoop (pinten voor drie euro), erna gelden Parijse prijzen.
De Pop-in is top om twee redenen: hun happy hour en hun wekelijkse open podium avond. Iedere zondag perst tien tot dertig man zich in de kelder van deze kroeg, om daar nieuwe talentjes te ontdekken. Cynische presentator Kim kletst verschillende acts leuk aan elkaar, en na een paar weken (her)ken je de helft van de mensen die er komen. De eerste open podium avond die ik vond, en net wat leuker dan...

Au p'tit bonheur la chance
18 Rue Laplace 75005
Geopend: niet terug te vinden. Ik gok ma/di - za van 18.00 - 2.00..
Prijsklasse: Oke. Vijf euro voor een pint bier, vier euro voor een glas wijn. Happy hour tot 21.00.
...deze. Au petit bonheur la chance bevindt zich in dezelfde straat als Le piano vache. Boven een grote en lege kroegruimte, beneden een gezellige oud-uitziende kelder waar zich meer mensen inproppen dan er plaats is. De open podium avonden (dinsdags) worden aan elkaar gepraat door Olly Joe, één van Pop-in’s vaste zangers. De kelder is er minder koud, het bier heeft dezelfde prijs, maar de muziek is iets minder afwisselend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten